onsdag 16 maj 2012

Okänd men (v)årlig besökare

En skönhet som kommer varje år men vi vet inte vad den heter!
Käraste kungsängslilja
Det börjar bli vackert i trädgården nu... Längtar bara värme och solsken!
Jag lånade med mig "Där luften är klarast" av den nyligen avlidne författaren Carlos Fuentes. För många år sedan läste jag en bok som jag glömt namnet på som satte djupa spår i mig och som jag letat efter under en lång tid. Har ju inte kunnat fråga mina läsvänner eftersom jag endast kommer ihåg en sekvens eller kanske mest en känsla ur romanen. Så nu hoppas jag att det var Fuentes.

torsdag 10 maj 2012




Så var min tredje Citronsjal färdig! Den blev lite för kort så jag plockade fram en brosch jag gjorde för några år sedan. Och så blev det bra! Garnet, Perfection Corkezs´Gold är så fint.

onsdag 9 maj 2012

Klassiker

Så var det dags att läsa klassiker!
Har antagit Lyrans Noblessers klassikerutmaning, ibland behövs en utmaning för att ta tag i de där böckerna som alltid får en SEN status...
Först ska jag bara läsa ut "Jag ska egentligen inte jobba här" av Sara Beischer. Hennes roman är lätt att tycka om och den är välskriven. Liksom huvudkaraktären Moa var mitt första jobb inom äldrevården. På den tiden fanns det ålderdomshem och de boende var inte så sjuka. Många roliga och mindre roliga minnen dyker upp. Som när stackars Enok (95 år) berättade att han aldrig tyckt om sitt namn och att namnet var som ett ok att bära.
Min klassiker önskelista:
  • Pramoedya Ananta Toers tre böcker om Indonesien
  • Jane Austen, Stolthet och fördom
  • Virginia Woolf
  • Emily Brontës Svindlande höjder
  • James Joyce Ulysses
Det kanske blir att dra ifrån eller lägga till

tisdag 1 maj 2012

Sapfo och Marstein

Det har varit himla svårt att hitta rätt i litteraturen efter min stora läsupplevelse med Ejersbo, men idag började jag läsa Trude Marsteins Ingenting att ångra. Oj! vilket flyt i texten, så härlig att läsa!
Göra gott, hennes förra roman på svenska, innefattade mer än hundra personer där berättarrösten vandrade från person till person var spännande. När jag läste den var det som berättarna höll mig i luften för att lämna över mig till nästa röst, det var en häftig upplevelse. Den här nya romanen ser helt annorlunda ut. Vi får följa det gifta paret Heidi och Vegard inifrån deras tankar. Och då blir det lika ostrukturerat som tankar är. Och jag tycker att Marstein lyckas så väl med virrvarret tankar!
Jag har mest stickat den senaste tiden och läst spridda kärlekstexter. På lördag ska en kollega och jag läsa texter om kärlek i Sveriges minsta (?) konsthall.
Kanske den finaste kärleksdikten?
Ylva Eggehorns översättning av Sapfos mest kända dikt:

Som en gud - ja, om det var möjligt, större
Charles-August Mengin
frihet än en gud har den man som ser dig
som får sitta hos dig och sakta fylla 
         ögon och läppar 

med ditt leende: när min tanke söker
bilden av er båda försvinner kraften
ur min kropp, ja, bara jag flyktigt ser dig
         tystnar allt i mig

värnlös, utan ord står jag när du kommer
elden strömmar under min hud och hörseln
lyssnar in mot hjärtats och könets mörker
       - allting förmörkas:

svetten bryter genom min kropp som tårar
och jag darrar, blek som det gräs där hösten
med sin kyla tagit all färg, ja, som om
         döden var nära.