lördag 8 september 2012

Varför vara lycklig....

"Jag minns att jag gick ner till biblioteket för att hämta mordmysterierna. En av de böcker som min mor beställt var mordet i katedralen av T.S. Eliot. Hon antog att det rörde sig om en bloddrypande historia om elaka munkar - och hon gillade allt som var emot påven.
Jag tyckte boken såg lite tunn ut - deckare är oftast ganska tjocka - så jag tog mig en titt i den och såg att den var skriven på vers. Definitivt inte rätt... Jag hade aldrig hört talas om T.S. Eliot. Jag trodde att han kanske var släkt med George Eliot. Men bibliotekarien berättade att han var en amerikansk poet som hade bott i England största den av sitt liv. Han hade dött 1964, och han hade fått Nobelpriset.
Jag läste inte poesi, eftersom mitt mål var att arbeta mig igenom ENGELSK LITTERATUR PÅ PROSA A-Z.
Men det här var något annat...
Jag läste: Detta är endast ett ögonblick / men vet att ett annat / ska genomborra dig med en plötslig smärtfylld glädje.
Jag började gråta."

Från Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson som skriver så att jag börjar gråta...
Har har fyra veckors semester utan läsning för första gången i mitt liv. Det känns mycket underligt att det jag tycker om mest av allt inte blev av på fyra långa veckor. Läströtthet har jag tidigare drabbats av men inte under en så lång tid. Men nu löser, en av mina absolut bästa favoritförfattare, Winterson mig från det. TACK!
Lyckliga alla Stockholmsbor som kan se henne live den 13 september på Kulturhuset.

Foto: Peter Peitsch
Nu ser jag fram emot Bok och biblioteksmässan = )