fredag 22 oktober 2010

Mina vänner Kulla-Gulla och Kitty













Som barn läste jag alla Kulla-Gulla och Kitty böcker. Kulla-Gulla försåg mig min mamma med, tror hon ville att jag skulle ta efter "duktigheten". Men jag blev ingen duktig flicka!
Kitty fick jag skaffa själv om jag inte önskade mig det i present. Hon var tuffare och jag tänkte att det var en tjej att likna! De här två barnboksflickorna liknar jag! Allt enligt en test hos
Nationalencyklopedin.
Se HÄR!
Jag funderar över vilken jag egentligen skulle vilja likna... men det vet jag verkligen inte! Jag tror min mor ler i sin himmel när jag nu påminner om Kulla-Gulla av 150 fiktiva figurer

onsdag 13 oktober 2010

Bland det bästa

"Helt plötsligt, liksom utlöst av hans gester, välte hela lasset av de intryck hon hade av honom, och allt vad hon kände för honom kom störtande i en mäktig lavin. Detta var en förnimmelse. Sedan steg essensen av hans väsen upp som en rökslinga. Detta var en annan. Hon kände sig förlamad av skärpan i sina förnimmelser, hon förnam hans stränghet, hans godhet. /.../ Men vad blev nu resultatet av allt detta? Hur bedömde man människor, hur tänkte man på dem? Hur bar man sig åt för att lägga drag för drag och avgöra om det var sympati man kände eller antipati? Och vad hade dessa båda ord egentligen för betydelse?"

söndag 10 oktober 2010

En rolig bok bland alla andra...

När jag kom hem från bokmässan, full av tankar på afrikanska författare jag stött på, väntade en norsk debutant på reservationshyllan. "Ju fortare jag går, desto mindre är jag" av Kjersti Annesdatter Skolmvold. Jag kom inte ihåg att jag hade reserverat den.
Tänkte att den hoppar jag över tills jag läste inledningen:
Jag har alltid tyckt om att bli färdig med saker. Öronvärmare, vinter, vår, sommar, höst. Epsilons yrkesliv. Få det gjort. Den här otåligheten fick konsekvenser den gången Epsilon gav mig en orkidé i födelsedagspresent. Det var inte en orkidé jag önskat mig mest, jag hade aldrig förstått vitsen med blommor, de ska ändå bara vissna till slut. Mest önskade jag att Epsilon skulle pensionera sig.

Sen kunde jag inte sluta, och jag läste högt till mina kollegors förtret(??) Berättelsen handlar om Mathea som på ålderns höst vill sätta ett avtryck i världen. Men hon har inga vänner och Epsilon har lämnat henne. Hur gör man då? Ringer nummerupplysningen så att man hamnar överst på deras topplista över efterfrågade personer? Bakar och bjuder på gårdsfesten? Men Mathea förstår att nummerupplysningen inte har några topplistor. Och bjuda på hembakt går ju inte när Mathea inte vågar gå ut. Hon tillbringar lång tid att titta i kikhålet på ytterdörren för att kunna smita när ingen är i trapphuset. Den är skriven med humor och värme och är det en historia med ensamhet och åldrande i fokus.

fredag 8 oktober 2010

Nobelpriset 2010 i litteratur går till

Mario Vargas Llosa anländer till en intervju i New York efter att ha tilldelats Nobels litteraturpris den 7 oktober 2010. (AP Photo/Bebeto Matthews)   
Mario Vargas Llosa!
Min kollega gav mig "Samtal i katedralen" för efter att han läst den började han tippa Vargas Llosa som pristagare... Jag får väl se vad jag tycker. Jag har läst honom men på 90-talet och jag kommer knappt ihåg alls.. inte ens vilken bok.
Men vi firade och jag sa i en intervju att det är roligt att en berättare får priset! Och det tycker jag.
Men hur många böcker ska Jeanette Winterson skriva innan hon får priset?
Och Yu Huas författarskap tycker jag borde prisas!

måndag 4 oktober 2010

Kulturdagnatt kom och gick!

Mårten tackar Göran Hägg
Vår Litterära scen var vad jag såg av
Kulturdagnatt i lördags, ingenting annat!

Göran Hägg inledde, och han är intressant att lyssna till. I sin bok "1001 böcker du bör läsa innan du dör" blandar han högt och lågt! Jag ska nog låna och se vad jag ska läsa när jag inte vet vad jag ska läsa (om det nu skulle inträffa!?) Min lista på "ska läsa lista" är lång, alldeles för lång!


Samtal med läsare
Sen hade vi premiär för Öppen bokcirkel, vi samtalade runt Elin Boardys bok "Allt som återstår". Det är en bok som berör, det handlar om Emma som blir kvar hos fadern när syskonen reser till Uddevalla och Amerika. För Emma är det nästan lika långt bort. Emma blir med barn med drängen Emil och de gifter sig. Berättelsen är finstämd och lågmäld. Det skulle vara en utmärkt bok för elever som ska upptäcka Sverige för hundra år sedan.

Nytt för oss var också en författarsupé!

Vår författarsupé
Trevliga samtal och gott att äta. Elin berättade att hon var Bollywoodfantast. Och Susie berättade att man kan dansa Bollywood här i Jönköping. Det kan ju vara en utmaning!
Elin talar om sin bok. Att först bokcirkla om Allt som återstår och sedan höra författaren tala om den var mycket lyckat. Vi hade ju en chans att få svar direkt på de frågor vi fick under vårt samtal innan.

Elin Boardy


Elin gav bakgrund till boken och hon berättade om sitt skrivande. "Allt som återstår" är mycket finstämd berättelse som jag som jag tycker mycket om och kommer att återvända till. En ny bok är på gång till våren vilket vi alla som lyssnade till Elin ser fram emot!

(jag fick totalt hjärnsläpp när jag skulle presentera
Mian Lodalen, men Mian fann sig och pekade på
boken framför mig och sa att här står det:
Mian Lodalen)

Mian kom som en virvelvind till biblioteket. Vi ska prata om hennes senaste bok, Tiger. En fristående fortsättning på Dårens dotter.
Mian Lodalen läser ur sin bok, om när   Connie och Anna sticker från festen och åker ner till Vätterstranden. Tiger är en bok som berör och kanske upprör på ett positivt sätt.


Bob Hansson hälsar innan han ska uppträda på Popsoarén


fredag 1 oktober 2010

KULTURDAGNATT

I morgon är det Kulturdagnatt i Jönköping med ett späckat program runt hela stan.



På stadsbiblioteket har vi bl a en Litterär scen som inleds av Göran Hägg när han talar om sina "1001 böcker du bör läsa innan du dör".
Foto: Staffan Lindbom

Efter det har vi premiär för Öppen bokcirkel. Vi samtalar runt Elin Boardys fina bok, "Allt som återstår".

För första gången har vi också supé med författare, en rolig idé tycker vi! Och vem passar inte bättre nu om inte Elin Boardy själv.

Elin Bordy kommer senare att berätta om sin bok och kanske även hennes nästa bok som ska komma ut under våren 2011.





Karin Grip / SvD / SCANPIX
Den litterära scenen avslutas med ett samtal med Mian Lodalen och hennes nya "Tiger". En bok som ömsint beskriver en utsatt ung flickas första tonår med allt vad det innebär.
För kvällspigga och nattugglor: popsoaré med  Bob Hansson och musikartister som bl.a. Lemongrass, Maria Norman och Frida Simfors.