lördag 27 november 2010

Lerins vinterlandskap

Lars Lerins bilder kan man titta på och titta på 
och så plötsligt hittar man något nytt!
Ofta är det snö och kallt som nu ikväll. 
Lerins snö värmer min själ.

tisdag 23 november 2010

Vintervarm till både kropp och själ

Istället för att plugga i morse så stickade jag färdigt mitt pannband samtidigt som vinden ven runt husknuten. Det är riktigt ruggigt väder idag!

Akademibokhandeln byter lokal här i stan och har reat sina böcker under några veckor. Först 40-50% och så i torsdags sänktes priset till 10:-/bok oavsett bok. Under den här tiden har jag handlat så många böcker som jag aldrig gjort någonsin! När jag räknar på fotot så är det 75 stycken. Med är också Anita Nairs Kvinnor på ett tåg, den hittade jag på antikvariatet Citron i Gränna. Nairs bok vill jag så gärna läsa igen! Nu är alla böcker inte bara mina utan maken har handlat också. Och en hel del presenter och böcker till äldsta dottern. Hon kommer bli riktigt glad över att få flera SEKWA böcker.
Några nedslag:
Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis är en av årets största läsupplevelser. Till dottern.
Livdikt av Johan Jönsson, den är jag nyfiken på.
Tove Lefflers Den kärleken, ligger högt på min ska läsa lista.
Maaza Mengistes Under lejonets blick, Mengiste lyssnade jag till på bokmässan och blev mycket intresserad av hennes bok.
Frågan är ju bara NÄR ska alla dessa böcker läsas!
I julklapp önskar jag mig Roberto Bolaños 2666. I senaste Babel så hade de ett intressant reportage om honom där bl a Nuria Amat berättade om hur de brukade umgås. Då kom jag på att jag vill läsa Amats Drottning av Amerika. Det tar aldrig slut!! (Som väl är)

tisdag 16 november 2010

Vierge moderne

Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.
Jag är ett barn, en page och ett djärvt beslut,
jag är en skrattande strimma av en scharlakanssol...
Jag är ett nät för alla glupska fiskar,
jag är en skål för alla kvinnors ära,
jag är ett steg mot slumpen och fördärvet,
jag är ett språng i friheten och självet...
Jag är blodets viskning i mannens öra,
jag är en själens frossa, köttets längtan och förvägran,
jag är en ingångsskylt till nya paradis.
Jag är en flamma, sökande och käck,
jag är ett vatten, djupt men dristigt upp till knäna,
jag är eld och vatten i ärligt sammanhang på fria villkor... 

Edith Södergran

söndag 14 november 2010

Margareta Strömstedt och en smal vante

Igår lyssnade jag till Margareta Strömstedt på Gränna bibliotek! För mig är hon mest Majken, dvs barnböckerna där hon berättar om sin uppväxt. När döttrarna var små läste vi dem var kväll. Och sen läste jag dem själv för jag tyckte så mycket om dem. Hennes förra bok "Natten innan de hängde Ruth Ellis" fick titelnovellen Sveriges Radios novellpris 2007. Den boken hade undertiteln "och andra berättelser ur mitt liv", igår läste Strömstedt två nya berättelser från hennes liv, om Aksel Sandemose och så om Astrid Lindgren.Den nya boken planeras att publiceras hösten 2011.

Nu när kylan slog till härom veckan började jag sticka ett par vantar.. randade i ylle och angora. Men jag vet inte hur de blir eftersom de blir så himla smala... En sjal stickad i fint melerat garn är också klar. Men använder man stickor nummer 20 så går det snabbt.

söndag 7 november 2010

Böcker på golvet!

Under den här hösten har vi köpt så många böcker, så många så de får ej längre plats i bokhyllorna eller i högarna runt vardagsrummet eller i sovrummet! Så nu har vi bestämt att köpa fem (!) nya till arbetsrummet. Så nu ska jag slippa springa runt i huset och leta efter romaner och studieböckerna, DET ska bli så skönt!!
Men de senaste inköpen är så fina mot vårt golv!
Två böcker men samma, en på engelska och en på svenska! Kanske bokmässans bästa seminarier "Afrikanska kärlekshistorier" handlade om den här novellsamlingen. Tre av författarna var med Yaba Badoe, Monica Arac de Nyeko och Doreen Baingana. I förordet skriver Ama Ata Aidoo "De tjugoen berättelser som denna utgåva består av är några av de mer komplexa kärlekshistorier någon läsare kanske stött på under en lång tid. Många är samtidigt både hjärtskärande och hjärtevärmande." 
De talade också om Femrite, en spännande organisation för skrivande kvinnor i Uganda. Deras vision: A community of empowered women writers

Magiskt!!



Magic med Emily Zuzik.

tisdag 2 november 2010

Nya böcker från SEKWA och Moa






SEKWAs monter på bokmässa
Nu har jag äntligen kommit mig för att beställa böckerna jag vill läsa från Sekwa förlag!

Atlantens mage av Fatou Diome
Smitning av Dominique Dyens
Underjordiska timmar av Delphine de Vigan
Ät mig av Angès Desrthe


"  - Ta en enda slant, viskade hon, en enda. Jag fick ju klänningen av dig.
  Jag tog en slant. Hanna stoppade in de andra i snåret igen och lade en sten över. En mörk ärgig skatt. Senila gubbars snusören.
  Hanna knäpper till sin kofta, hon jämrar sig lite för för varje hake hon knäpper.
   - Jag är din vän, viskar jag. Hanna, jag är din vän. Farmors syster gick till sin vän och de slog henne så att hon dränkte sig. Tala om för fröken, Hanna.
  - Hanna, Hanna, ropar det i detsamma.
  - Jaa, svarar Hanna och viskar sen: Jag kommer i morgon till skolan. Köp dig något för slanten. Så sprang hon.
  Det var redan sent. Med handen hårt tryckt om femöringen klättrade jag över staketet och kom ut på vägen. Jag ville inte ta adjö i fattigstugan. 
  Slanten gömde jag under en sten vid vägen. Den kanske ligger där än. Kanske Hannas skatt också ligger kvar i snåret och ärgar och ärgar."

Just nu läser jag "Mor gifter sig" av Moa Martinson, vi ska diskutera den på vår Öppna bokcirkel på bibblan. Berättelsen handlar om Mia som är Moa Martinsons alter ego. Mia växer upp under mycket fattiga förhållanden i början av 1900-talet. Mia är stark och orädd för det mesta. "Mor gifter sig" är skriven ur två perspektiv, dels från barnet Mia och så från författaren Moa. Det ger ett perspektiv åt berättelsen som är  intressant.